fredag 24 november 2017

Avsnitt 18 - Karin och gåramålaren


Det här är berättelsen om bonddottern Karin och målaren Jules och en kärlek mot alla odds. Men också om en alldeles speciell målning. Historien berättas av Sara i Moanäs, Sara Larsson.

En dag, i slutet av 20-talet, kom en gåramålare till huset i Moanäs. Det blev början på en livslång kärlek mellan en bonddotter och en målare hon aldrig kunde få.
Karin Larsson var ett av fyra barn till Leander och Gustava på gården i Moanäs. Eller Lander och Stava som de kallades. Hon hade en sällsynt konstnärlig begåvning.

Karins bror kallades Pelle i Smeagården och den här historien berättas av Pelles svärdotter Sara. Om gårdsmålaren Jules Sjölin vet vi inte mycket. Om du vet mer om honom så kontakta oss gärna via bloggen här eller direkt till Sara Larsson i Moanäs.


Pianostycket i programmet heter Karins vals, är tillägnat Karin Larsson och  skrivet och framfört av Ola.


Hembygdspodden hittar du också på Itunes, Podcaster och Soundcloud. Du kan prenumerera på vår podd antingen genom att prenumerera på inlägg på den bloggen eller genom några av de tjänster vi nämnde. Alla poddar vi gett ut hittar du via Startsidan  eller Alla poddar 


Karin Larsson var en duktig textilkonstnär. Här är några av hennes arbeten från Vita rummet.Målning av Unnen av Jules Sjölin.
Karin sydde de här dekorationerna på sin trampsymaskin.

 
Inga kommentarer:

Skicka en kommentar